Topp 10: TV-serier 2014

24: Live Another Day, Adam Driver, AMC, American Horror Story, Årsbästalista, Bates Motel, Bee Movie, Black Mirror, Black Sails, Boardwalk Empire, Broad City, Channel 4, Christine, Comedians in Cars Getting Coffee, Curb Your Enthusiasm, Directors chair, Dominic West), Fargo, FX, Game of Thrones, Girls, Hannibal, HBO, Homeland, House of Cards, Howard Stern, Jerry Seinfeld, Larry David, Lena Dunham, Louie, Louis C.K, Mad Men, Masters of Sex, Matthew McConaughey, McNulty, Netflix, Newsroom, Orange is the New Black, Ray Donovan, Revolution, Ruth Wilson, Seinfeld, Showtime, Silicon Valley, Sons of anarchy, Sopranos, Star Wars, Terrence Winter, The Affair, The Americans, The Good Wife, The Killing, The Knick, The Leftovers, The Strain, The Three Stooges, The Walking Dead, The Wire, Tina Fey, Topp 10, Topplista, Trailer Park Boys, Transperant, True Detective, TV, TWD, Veep, Vikings

Så här i väntans tider (läs: ta igen filmåret 2014 innan 22 februari) så tänkte jag att det kunde vara på sin plats att åtminstone summera tv-året som gick. Vilka tv-serier var bäst, vilka nykomlingar jobbade sig upp och konkurrerade med de väletablerade jättarna? Här har ni mina favoriter ifrån det gångna året;

10. Comedians in Cars Getting Coffee – Säsong 3-5 (2014, Web)

comedians-in-cars

Seinfeld-frälst som jag är, så tar jag mig givetvis an allt som det gamla gänget tar sig åt. Mycket är skit (Bee Movie, Christine, The Three Stooges). Jerry Seinfelds egenproducerade och högst personliga samtal med komikerkollegor, över en kopp kaffe, är dock allt annat än skit och stillar mitt Seinfeld-beroende med råge. En tredje säsong som sparkade igång med gäster som Louis C.K, Tina Fey och Howard Stern. Samtliga avsnitt och säsonger hittas på hemsidan, for free!

9. The Walking Dead – Säsong 4-5 (2013-2014, AMC)

twd

Visst kan The Walking Dead tyckas segt och ibland återupprepande, men har man hängt med så här pass länge så är kvalitetslyftet under de senare säsongerna både påtagligt och högst välkommet. Dessutom finner jag det alltjämt otroligt tillfredsställande att de svensköveratta volymerna av seriealbumen fortsatt synkar med tv-serien, vilket gör det hela än mer högtidligt. (Mer om mina TWD-äventyr kan ni läsa om både här och där).

8. Black Mirror – Säsong 3 (2014-2105, Channel 4)

Black-Mirror

Med sina timmeslånga avsnitt, fristående ifrån varandra, med fokus på människan och dess teknologi, är Black Mirror en serie i tiden. Oförskämt underskattad och förbisedd. Välproducerad, intressant och fascinerande. Lite halvfuskigt att den tar plats på den här listan kanske, men ja – det hanns ju faktiskt med en julspecial innan förra året gick i mål.  Säsong 3 fortsätter under året och jag är ordentligt peppad.

7. Girls – Säsong 3 (2014, HBO)

girls

Jag har gillat Lena Dunhams egensinniga Girls sedan första avsnittet. Att 30 minuter i veckan flytta till New Yorks hipsterkvarter och hänga med Hanna och gänget, stillar ytterligare ett sug – New York-suget. Och ja – sen har vi ju Adam Driver. Denna skådis, denna människa och om 12 månader är han med i nya Star Wars-filmen. Det är inte klokt.

6. Boardwalk Empire – Säsong 5 (2014, HBO)

boardwalk

En långkörare som gick i mål och som gjorde det med flaggan i topp. Boardwalk Empire kan vid första anblick uppfattas som ett segt och händelsefattigt gangsterdrama, men bakom fasaden finns ett komplext karaktärsgalleri med historier som gång efter annan överrumplar och golvar mig. Sen tycker jag Terrence Winter och Co. fick ihop avslutningen ordentligt snyggt och lär komma undan något enklare än senast det begav sig (läs mer om det här).

5. The Americans – Säsong 2 (2014, FX)

the-americans

Den första säsongen bådade hyfsat gott, men att andra säsongen skulle leverera som den gjorde var verkligen en överraskning. Tät, snygg och spännande historia, med utgångspunkten KGB-agenter på spionuppdrag borta i Amerikat. Vändningarna och överraskningarna under andra säsongen lyfte historien ett par snäpp och numera tillhör serien mina absoluta favoriter. Ge mig säsong 3!

4. True Detective – Säsong 1 (2014, HBO)

true.detective

Den kom, den sågs och den segrade. Hypen var ju givetvis gigantisk och det känns nästan lite överflödigt att ha med den på den här listan. Men vad kan jag göra, True Detectives första säsong golvade mig totalt. Långsamt, suggestivt och stämningsfullt.  Älskar konceptet med en osammanhängande historia och nya karaktärer till nästa säsong. Och sen måste jag ju medge att jag tittar på den där oredigerade sexminutersscenen minst ett par gånger i veckan.

3. The Affair – Säsong 1 (2014, Showtime)

THE-AFFAIR

Berättarteknisk intressant, med dubbla perspektiv av samma händelse. Ett grepp som jag kanske tycker försvann lite där mot slutet. Men sett över hela säsongen så satt jag som på nålar och säsongen avslutades starkt. Sen att vi får se ”McNulty” (Dominic West) och Ruth Wilson i huvudrollerna gör ju det hela inte direkt sämre. Har ni inte hoppat på Affair-tåget så säger jag bara – ge piloten en chans och det finns ingen återvändo.

2. Fargo – Säsong 1 (2014, FX)

fargo

Jag var skeptisk till en början, det här med att plocka upp väletablerade filmer, vifta lite med trollspöet och spinna vidare med en tv-serie. Och i skrivande stund har det väl i ärlighetens namn gått lite inflation i fenomenet. Men Fargo är antagligen undantaget som bekräftar regeln. För här fungerar det riktigt bra. Råheten och miljöerna känns igen från filmen, karaktärerna och historierna gör det inte. Vi får istället frossa och nörda ner oss i de små blinkningarna och referenserna åt filmen under resans gång. Och vilken resa sen! Wow!

1. Louie – Säsong 4 (2014, FX)

louie

Jag är inte jätteförtjust i Louis C.K:s standup, vilket kan tyckas motsägelsefullt då hans tv-serie i mångt om mycket bygger på hans standup-rutiner. Men jag är däremot en sucker för det här med avskalad humor i tv-format (och väntar fortfarande ihärdigt på att Larry David ska få tummarna loss och ge oss fortsättningen av Curb Your Enthusiasm). Den fjärde säsongen av Louie plöjde ny mark, blev mörkare/allvarligare och inleddes med den där fantastiska sopgubbsscenen. Jag gillade varenda sekund!

 • Serier som jag gillar men som inte riktigt orkade sig in på topplistan: The Leftovers, Homeland, The Newsroom, Mad Men, Silicon Valley, Veep, Game of Thrones, 24: Live Another Day, Directors chair, Trailer Park Boys.
 • Största besvikelserna: Netflix egenproducerade serier! Orange is the New Black – Säsong 2 och House of Cards – Säsong 2. Vad fan hände där? Efter fantastiska första säsonger så gick båda de här serierna ner sig och det rejält. Sen gav jag också upp Sons of Anarchy efter att mer eller mindre ha sett samma avsnitt vecka in och vecka ut i flera år.
 • Serier som jag gav ett par avsnitt/ett avsnitt, men inte hoppade på: Bates Motel, Vikings, Hannibal, Masters of Sex, Ray Donovan, Black Sails, Revolution, The Strain.
 • Behöver fortfarande ta mig an: American Horror Story, The Good Wife, The Knick, Transperant, Broad City, The Killing.

9 reaktioner på ”Topp 10: TV-serier 2014

  1. Ja, det är ju lite av en neverending story det här med tv-serier. Finns massor med tidskrävande serier som man borde se. Men allt kan ju inte hinnas med.

   Black Mirror är ju dock en av de där får serierna som bara kör en handfull avsnitt per säsong, tror det är fem avsnitt á en timme. Kvalitativt satan och kan verkligen rekommendera att investera ett par timmar där.

   Boardwalk är ju något mer tidskrävande. Men ack så bra.

   The Affair gick precis i mål med sin första, briljanta, säsong. Så hoppar du på den nu så är du med i matchen. :)

  1. En serie som gått mig helt förbi, läser lite om den nu och det låter ju helt klart intressant. Har du sett? Jag kommer åtminstone ge piloten en chans, så återkommer med ”utlåtande” längre fram. Tackar för tipset! :)

   1. Nope, jag är extremt usel på att se serier men om jag skulle tycka att jag hade tid med det skulle nog både Penny Dreadful och American Horror Story ligga högt på listan

 1. Wow vilken bra tv-smak du har! :)

  10. Älskar ”Comedians in car getting coffee”, det är kul att se de komiker man gillar men här ges också chansen att upptäcka nya. Som Miranda Sings. Kul att se vilken lysande kemi Sarah Jessica Parker och Seinfeld hade (i säsong 4), det var otippat.

  9. Walking Dead är nog min absoluta hat/älsk-serie. Den är så sååå ojämn, ibland helt lysande men lika ofta sitter jag som ett frågetecken och gnisslar tänder. Säsong 4 är helt klart en av de bättre säsongerna, där flera karaktärer fördjupas och jag gillade hur man fick följa Daryl och Beth, Carol och Tyreese, Michonne och Carl osv…

  8. Intressant. Ska kolla upp.

  7. JA. Bästa serien just nu. Men säsong 4 är bättre än säsong 3 enligt min mening – men det visste ju inte du när du skrev inlägget :)

  3. Har sett tre avsnitt av The Affair och är ännu inte övertygad.

  2. Yes, klockren, en av de absolut bästa serierna från 2014.

  1. Louie toppar listan hos mig också. Håller med dig om att tv-serien är bättre än hans standup, som kan vara rätt ihålig emellanåt, fast stundtals lysande. Såg honom live i Globen för två år sedan, det var mäktigt. Ser fram emot nästa säsong.

  Har du sett The Leftovers? Rekommenderas! Helt magiskt bra, svart och dyster.

  1. Haha, tack!

   Instämmer med känslorna kring TWD. Ojämnaste serien jag har hatälskat någonsin. Men ja, ändå hyfsat stabil nu under senaste säsongen. Första säsongen dock klart bäst hittills, känns inte som att de kommer att kunna matcha den inledningen, någonsin.

   Gillar säsong 4 av Girls, tvära kast, men betydligt ”mörkare” och mer allvarlig än säsong 3. men fortsatt en serie jag kastar mig över. Älskar den.

   Mja, The Affair verkar inte vara en serie som går hem hos alla. Jag skulle säga att fastnar man inte direkt (inledande 2-3 avsnitten) så kan man nog hoppa den helt. För det är sen mycket samma under första säsongen. Tycker dock det finns potential att utveckla historien. Så tror att andra säsongen kan bli något utöver det vanliga. Sen har den ju en gudomlig rollista också.

   The Leftovers gillade jag. Började bra, flippade kanske ur en aning mot slutet. Men kommer definitivt att se fortsättningen. Skulle säga att den ligger på 11e plats på listan, dvs först längst ner i blogginlägget under ”serier strax utanför listan”. :)

   Kul med lite matig respons! Tack!

   1. Aj då, missade dina bubblare där! Ja, Leftovers kanske ”flippade” något mot slutetr, men för mig gjorde det ingenting. Jag gick istället och köpte boken (av Tom Perotta som också är med och skapat serien) som tv-serien baseras på i brist på mer att se. Tv-serien är 10 ggr mer dramatisk förstås och man har gjort en del förändringar, faktiskt till det bättre. Spoileralert om du tänkt läsa:

    (Boken är jättebra skriven, känns som en rätt klassisk, amerikansk kortroman – där förstår man mer om sekten och Lauries och Megs relation, men polishunken Kevin Garvey är i boken en rätt slätstruken borgmästare…)

    Såg senaste Walking Dead i går och vill typ slita mitt hår… vissa avsnitt är så taffligt gjorda, typ som att de haft bråttom på inspelning och/eller i klipprummet, eller som att de slängt in en praktikant. Den… avviker ibland från sin vanliga look och berättarstil. Det stör jag mig jättemycket på. Säsong 1 lär de aldrig bräcka nej, den var guld.

    Lägger nog ner The Affair i så fall. Lustigt, alla verkar älska Dominic West men jag är inte alls förtjust i karln. Har heller inte lyckats ta mig igenom The Wire, trots upprepade försök. Kommer som längst till avsnitt 4-5 typ.

    Men hallå, hur i hela kan inte Game of Thrones ta sig in på topplistan om du ändå gillar serien?! Säsong 4 är ju AMAZE! Jag har kollat igenom alla säsonger på nytt inför 5:e säsongspremiären 13 april och skrivit om det på bloggen. Det finns inte en överflödig ruta, varenda replik spelar roll och sen att det är det snyggaste som gått på tv… ja, ingen tv-serie kan mäta sig med den just nu tycker jag.

    Oj, ja nu blev det en till matig kommentar :)

 2. Hmm, känns som jag hoppar Leftovers-boken då med andra ord. Om serien ändå är bättre.

  Haha, eller hur. TWD är inne i en svacka, förvånande – nej, frustrerande – ja. Senaste avsnittet var ju parodiskt och var ju som en enda lång skogspromenad. Avslutades ju ändå med någon form av spännande klipphängare.

  Jag tillhör ju en av alla som tokhyllar The Wire, men jag skulle säga att första säsongen är ganska seg. Men karaktärerna sätter sig och presenteras snyggt. Dessutom håller jag andra säsongen som den bästa, så du får ju en fin belöning om du håller dig kvar. You can do it!

  Hehe, jag är ju för det första inte jätteförtjust i fantasy. Sen hade jag ju faktiskt inte sett GoT på i alla fall 5-6 månader när listan sedan sammanställdes. Vilket säkert spelar in att den hamnade utanför topp10. För visst är det en fenomenal serie och jag ser fram emot varenda avsnitt. Bäst tycker jag dock inte den är. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s