Malmö filmdagar 2013

Alicia Vikander, Before Midnight, Betyg 4, Blondie, Carolina Gynning, Don Jon, Edda Magnason, Filmspanarna, Hotell, Jesper Ganslandt, Kjell Bergqvist, Lisa Langseth, Malmö filmdagar, Mig äger ingen, Monica Z, Per Fly, Richard Linklater, Rush, SFI, Smärtgränsen, Svenska Filminstitutet, The Grandmaster, The Summit, Till det som är vackert

malmo_filmdagar_200bAtt i tre dagar fullständigt få förlora sig i det man älskar och att dessutom få göra det tillsammans med likasinnade, är såhär i efterhand svårt att sätta ord på. För i måndags var det så äntligen dags för Malmö filmdagar att dra igång. Tre dagar där Svenska Filminstitutet bjuder in branschfolk för en presentation av höstens och vinters svenska biopremiärer. En tre dagar lång festival där också mingel, diverse seminarium och utdelande av freebies står på agendan. Kort och gott – tre dagar av himmelrike för en sådan som mig och utan tvekan en värld lätt att vänja sig vid.

Det eminenta filmsällskapet Filmspanarna var i år inbjudna av SFI och där någonstans kom jag in i bilden. För detta var ju ett utmärkt tillfälle att äntligen få träffas face-to-face, efter åratal av tjattrande på intranätet. Så jag börjar med att tacka Fiffi, Sofia, Jessica, Jojje, Henke, Erik och Johan för deras ytterst trevliga sällskap, fantastiskt kul att träffa er alla och hoppas vi kan göra om det nästa år.

Trots att det till en början blev något hektiskt att försöka kombinera det färgsprakande festivalandet med den grådassiga vardagen (läs arbete) – så blev det ändå ganska bra till slut. Nio filmer och fjorton delicato-dammsugare på tre dagar – får ändå anses som godkänt tycker jag. Filmerna jag såg var Monica Z, Rush,  Before Midnight, Don Jon, The Summit, Hotell, The Grandmaster, Smärtgränsen och Mig äger ingen. Av dessa nio så utmärkte sig tre lite mer, två av dessa filmer var dessutom lite överraskande svenska:

monica_z

Monica Z
Sverigepremiär: 2013-09-13

Något överväldigad över att just ha träffat sju supertrevliga filmspanare för första gången så inleddes min festival med den svenska filmen Monica Z, som stod som stor invigningsfilm. Och det var med pompa och ståt filmen presenterades, på scen fick vi oss ett litet snack med bl.a. regissör Per Fly, Kjell Bergqvist och titelrollsinnehavaren Edda Magnason. Filmen överraskade verkligen positivt på mig där Edda Magnasons dialektförmåga stal showen och kopplade ett fast grepp om min hjärna. För jag kunde inte släppa tanken på att jämföra hennes insats med en annan skånska. Nämligen Carolina Gynning och hennes brölade skånska – som ska föreställa rikssvenska, i Jesper Ganslandts senaste film Blondie (2012). Natt och dag säger jag. Magnason går in och sätter både roll och dialekt och fyller dessutom i med att utveckla dialekten i takt med karaktärens framgångar. Där snackar vi en dialektdimension av rang. Att hon dessutom sjunger låtarna själv gör ju inte det hela mindre imponerande.

+++++

Before Midnight
Sverigepremiär: 2013-09-20

Den andra festivaldagen öppnade också starkt och bjöd på en härlig stund tillsammans med ”två gamla kompisar” (som Fiffi så fint uttryckte det). Tjugo år har gått sedan Jesse och Celine för första gången sprang på varandra och här i den tredje filmen i Richard Linklaters Before-serie träffar vi dem semestrandes i Grekland. Med sin sedvanligt snärtiga dialog och berättad med långa scener – väcks gamla minnen till liv och vi spenderar ytterligare ett härligt dygn tillsammans. Inte lika stark som den första filmen i serien, men ett kärt och efterlängtat återseende. Vågar man hoppas på att vi träffas igenom om tio år? Kanske. Hoppas.

+++++

Hotell
Sverigepremiär: 2013-10-04

Av de filmer jag såg under filmdagarna så håller jag, tillsammans med ganska många av filmspanarna, Hotell som den allra bästa. Även här var det den första visningen för dagen, så finns helt klart ett mönster där (tre av tre). Jag kan inte säga att jag var överförtjust i Lisa Langseths senaste film Till det som är vackert (2010), även där med Alicia Vikander i huvudrollen. Men med Hotell känns det som att deras lära-känna-varandra-film hade en självklar funktion och att de nu skördar det bästa ur sitt mångåriga samarbete. Humor blandas med djupaste allvar och slutresultatet är fantastiskt.

+++++

Där har ni tre biofilmer att se fram emot!

8 reaktioner på ”Malmö filmdagar 2013

 1. Det verkar som att det är många som har haft några magiska dagar där nere i Malmö. Jag hoppas att SFI förstår att de har förgyllt tillvaron för ett antal personer. :)

  Håller med om dina tre filmer, riktigt bra, även om alla kanske inte hamnar på min personliga topp-3-lista.

  Hur kul som helst att ses, och jag hoppas på en repris nästa år!

  1. Ja, man är ju inte direkt bortskämd när det kommer till filmfester. Magi var ordet. :)

   Nä, känns ju som att jag missade ett par på förhand intressanta filmer, så har lite att ta igen. Tänker bla på Mud – som många av er tokhyllade. Men av det jag såg så känns min topp-3 stenspikad.

 2. Jag tror att SFI inte enbart förgyllt våra liv under några augustidagar, jag tror samtliga inblandade filmbolag kommer vara mer än nöjda med den filmiska rapporteringen från oss efteråt. Det lär bli ett gäng spaltmeter recensioner om filmerna vi såg när det är dags för premiärer och all reklam är ju bra reklam ;)

  Att vara bjussig på det här sättet mot oss som skriver om film, mot oss som egentligen aldrig är vana att få nånting gratis, det kan inte bli annat än en win-win-situation. Så hallå alla inblandade, vi vill ha en repris 2014!

  1. Tror också de är nöjda. Researchade lite från vad som skrevs efter förra årets festival och det var inte mycket, i alla fall inte i bloggsammanhang. Så redan där är vi om och förbi.

   Dessutom tycker jag vibbarna från SFI-Jan har varit positiva kring en repris nästa år. Men vi kan ju bara hoppas. :)

 3. Ja, de här dagarna kommer man att kunna leva länge på! Mitt eget startfält blev ju så oväntat starkt att det nästan blir svårt att välja några favoriter. Men jag är väl en av dem som håller Mud före Hotell. Och bara som upptakt för dagarna blev Monica och Edda rätt svårslagna. Skivan har snurrat hemma — möcket trevlig :)

  1. Eller hur, Sofia!
   Jag resonerade lite att jag med största säkerhet kommer att se Mud längre fram och valde bort den i förmån för The Grandmaster (har jag för mig). Vilket man såhär i efterhand inte är superglad över kanske, hehe. Men men, man var lite seg i skalen där sista dagen. :)

 4. Jag är så galet pepp på Before Midnight. Har bokstavligen vuxit upp med dom här karaktärerna. Tycker dock att Before Sunset är bättre än Sunrise. Sunset är fantastiskt den med, men Sunset träffade mer på ett personligt plan: Separationsångest.

 5. Du kommer garanterat gilla den tredje delen min gode vän.
  Själv har jag svårt att skilja filmerna åt och ser de gärna som en enda lång resa. Så filmserien som sådan är helt fantastisk.

  Minns också att jag såg de två första filmerna hemma nattetid och jäklar vad tårkanalerna fick jobba. Nu var det bio med Midnight, men ska klämma den ytterligare en gång – i total ensamhet. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s