Topp 10: Heistmaskeringar

3000 Miles to Graceland, 4 maskerade män, Clive Owen, Dead Presidents, Heat, Heist, Inside Man, Jason Voorhees, Kansas City Confidential, Kevin Costner, Kurt Russell, Michel Mann, Point Break, Set It Off, Stanley Kubrick, The Dark Knight, The Killing, The Town, Topp 10

Att ta del av en välplanerad kupp är alltid inspir… trevligt. Och en bra heistfilm ska i mitt tycke innehålla någon form av fyndig (läs ascool) maskering. En ingrediens som kan lyfta vilken liten skitstöt som helst. Och min fascination för maskerade brottsförövare har resulterat i följande lista:

#10. Nunorna – The Town (2010)
Afflecks heiströkare blir bara bättre och bättre för var gång jag ser den. Stentuff från början till slut, inte minst då maskeringen. Och det bästa av allt – det finns massor av olika munderingar att gotta ner sig i.

#9. Målarligan – Inside Man (2006)
Målarutstyrseln i sig är egentligen inte särskilt märkvärdig utan det är mer själva användandet av maskeringen som är briljant. Eller vem försöker jag lura Clive Owen har aldrig varit coolare än här.

#8. Plastmasken – Set It Off (1996)
Ytterligare en ungdomsfavorit som hängt med i tid och otid. Fyra kvinnor som tröttnat på daltandet och säger ifrån. Maskeringen lika underskattad som filmen i sig.

#7. Elvis-kostymen – 3000 Miles to Graceland (2001)
Oceans-filmerna kan slänga sig i väggen, när det kommer till Casinorån så är det firma Costner-Russell iklädda Elvis-kostym som dominerar.

#6. Clownmasken – The Killing (1956)
Clownmaskering i rånsammanhang kan tyckas överanvändt, men jag tycker trots allt det känns lika maffigt nu som då. Se bara på det inledande rånet i The Dark Knight (filmens bästa tio minuter). Stanley Kubricks pärla The Killing var trots allt långt före sin tid och roffar åt sig clownplatsen på listan.

#5. Mimarna – Dead Presidents (1995)
Stenhård ansiktsmålning i form av en mimare, det blir varken tuffare eller mer nittotal än så. Dessutom i en klart underskattad bröderna Hughes-rulle.

#4. Mullvadsskinnet – Kansas City Confidential (1952)
I den nyfunna favoriten 4 maskerade män (som den svenska titeln lyder) spelar maskeringen en huvudroll. En ”Heist-Noir” av rang vill jag lova.

#3. Skelettmasken – The Town (2010)
Jag sa ju det – det finns flera att välja på när det kommer till The Town. Skelettmunderingen slår lite högre än nunorna i min bok.

#2. Hockeymasken – Heat (1995)
Jason Voorhees ligger i lä, hockeymasken kommer till sin fulla rätt vid värdetransportrånet i Michel Manns mästerliga heistrulle.

#1. Ex-presidents – Point Break (1991)
En given listetta! Lyndon Johnson, Richard Nixon, Jimmy Carter och Ronald Reagan utgör ”The Ex-Presidents” – och som dom gör det!

Vilken maskering är eran favorit och vilka har jag missat?

15 reaktioner på ”Topp 10: Heistmaskeringar

 1. Skitkul lista! Hmm, spontant kan jag inte komma på nån mer även om det förmodligen finns hur många som helst till. Din etta är klockren även om filmen inte är lika bra som maskerna.

 2. Jag som nästan började bli nervös att du skulle ha glömt ex-presidents och så satt den ju precis där den skulle :) Kul lista men kommer inte heller på några andra alternativ så där på rak arm. Du verkar ha heist-koll.

 3. Haha, roligt med två platser för The Town. Jag håller Heat-masken högst, men så har jag inte sett Point Break heller.

 4. Sofia: Point Break ligger mig varmt om hjärtat och glöms sannerligen aldrig bort. :)

  Filmtich: Ah, då är du med andra ord precis som jag – svag för filmer från -95.

  Kul att du fick några tips där också.

  Henke: Eller hur! Han förresten fortfarande problem med att kommentera på din blogg, vet inte vad problemet är, men har lämnat ett par kommenterar på senaste som inte dykt upp.

  Pladd: Ohh, sätt dig med lite snask, bjud in en action-kompis och njut av en av de härligaste filmerna någonsin. :)

  Och ja The Town alltså, jag har blivit lite besatt av den filmen på senaste. Kan inte sluta titta på den. Älskar den snart lika mycket som Heat. Eller ja, en bit kvar är det trots allt.

 5. Kul att ha dig tillbaka! Hade jag helt missat.

  Även kul lista och extra kul att du tagit med masker från en film bara du och jag sett, haha. Kansas City Confidential är en mycket bra noir, en av mina favoriter.

  Länge sen jag såg den, men kommer ihåg att man har presidentsmasker i Best Seller (1987). Just de scenerna vill jag minnas var riktigt bra. Lite sugen på att se om den nu faktiskt…

  I övrigt skulle jag behöva fundera lite mer, men du har fått med många bra. Just det, kom på Le deuxième souffle (1966) där man har liknande masker som i Kansas City Confidential…

 6. Missade din tidigare kommentar där Mr Noir. Ja, åtminstone tillbaka på halvfart… Men skönt att i alla fall ha bloggen tillgänglig om andan skulle falla på.

  Älskade verkligen Kansas City Confidential, väckte ett insomnande noir-sug. Såg den dock på Tuben och skulle behöva se den i ordentlig kvalité och under lite mer ordnade former. Men det kommer.

  Inte sett några av dina två tips där, men blev sugen på båda. Ska se om jag kan få tag i någon utav dem.

  För övrigt tror jag helgens stora filmstund kommer att spenderas framför Rififi, som jag inte sett – men varit sugen på bra länge nu. Även om den inte verkar innehålla maskering av något slag så känns det på förhand som en av de mest intressanta gamla Heist-klassikerna.

 7. Och btw Movies-Noir: kan fortfarande inte kommentera på din blogg. Verkar vara generellt när det kommer till Blogger-bloggar. Försökte nu senast i din Best Seller-recension. Men icke. :/

  1. Lite sent svar, men det var trist att höra. Förmodligen anledningen till varför så få lämnar kommentarer på min sida ;) Nej, men det är inte första gången jag hör det så det är givetvis tråkigt…

 8. En fantastisk lista! Har många osedda filmer från den här listan, så det är väl bara till att börja titta. Det är inte mycket i underhållningsväg som går upp mot en riktigt bra heistfilm.

  Kul också att Stanley Kubrick och en klassiker i sammanhanget fick en plats på listan. Det värmer extra för ett Kubrick-fan :)

 9. Martin: Tack! Kul att du hittade lite tips där. Rekommenderar som sagt samtliga. Så bara att hugga in! :)

  Kubrick var ju minst sagt mångfacetterad, det bevisar ju verkligen faktumet att en av hans filmer hamnar på den här typen av lista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s